5 manieren om uw wijnen koel te houden deze zomer!

Voor de wijnliefhebbers is het elke zomer een uitdaging. Het warme weer maakt het moeilijk om de ideale serveertemperatuur voor wijn te bereiken.

Voor het koel houden van wijn moet je beschikken over de juiste gereedschappen en know-how. Dit zijn onze favoriete methodes en tips om uw probleem tijdens de  zomer te verhelpen en uw wijnen koel te houden.

De goede oude koelkast

Uw goede oude koelkast is de beste vriend van uw wijn in de zomer. Ja, zelfs de rode wijnen. Als de wijn kamertemperatuur heeft rond 21ºC plaats dan in de koelkast gedurende 15 minuten om omlaag te brengen naar een meer aangename temperatuur van 18ºC. Als je rode wijn warmer is (24ºC), geef het een half uur.

Witte en rosé wijnen zullen een goed uur moeten koelen om de temperatuur naar 10ºC te brengen. Als je van extra koude wijn houd (6°C), plaats twee uur in de koelkast voor het serveren.

ijsemmer

Als wijnliefhebber moet u een ijsemmer hebben. Als u niet kijkt naar het design en u vindt een casual look niet erg kan je gewoon gebruik maken van een emmer uit uw garage. Mocht u niet beschikken over ijs kan een emmer koud water uw wijnen ook voor een tijdje koel houden.

ijsemmers werken nog beter door een beetje zout toe te voegen. Het toevoegen van wat zout zorgt ervoor dat het water een lagere temperatuur bereikt en zal zo uw wijnen sneller koelen.

 

Koeljas

Dit hulpmiddel bestaat uit bevroren materialen in een jas die de fles omringt. Ze werken het beste als uw wijn al fris is, maar zal niet helpen koelen wanneer de wijn op kamertemperatuur staat. U kan deze kopen in kook- en of speciale accessoires winkels.

 

Ongewone ijsblokjes

Om uw wijn te koelen zonder te verdunnen of te mengen kunt u daadwerkelijk gebruik maken van bevroren druiven. Het is leuk en het maakt de druiven ook lekker. Dit is niet aan te raden bij complexere en dure wijnen maar altijd fijn om deze techniek te proberen bij makkelijk te drinken zomerwijnen.

 

Plaats uw wijn in de diepvries

Sommigen zeggen dat dit een gevaarlijk proces is om te doen, maar het is eigenlijk prima. Zolang je de controle van de timing in de gaten houdt. Bevroren wijn is verschrikkelijk maar het koelen in de vriezer is prima. Gebruik een timer (op uw telefoon, tablet,…) 15 minuten voor een milde koeling, een half uur voor een groter koel resultaat.

Dit is ook niet het meest aan te raden om te doen bij zeer fijne wijnen, maar is prima voor dagelijkse wijnen.

 

Maar natuurlijk om altijd echt klaar te zijn en om de hele zomer te genieten van frisse wijnen plaats altijd een fles in uw koelkast. Zo bent u altijd voorbereid op onverwacht bezoek om een verfrissend glas te delen. Voorzie altijd een fles witte wijn, rosé wijn en vergeet geen bubbels fris te zetten!