De beste wijn voor pizza

Of je pizza nu binnen het halfuur wordt geleverd, uit de diepvries, vers of uit een houtoven komt, het verdient een heerlijke wijn die perfect past bij deze Italiaanse lekkernij.

Omdat het assortiment aan pizza eindeloos is, moet je de wijnkeuze richten op de klassieke ingrediënten: gesmolten kaas, tomatensaus en krokante deeg.
Dit trio van ingrediënten combineert aangename frisheid met een rijke zuivel en vraagt om een wijn die beide in balans kan brengen. De wijn kan niet op tegen delicate toppings of enorme kruidigheid.

Zoals pizza, moet de wijn toegankelijk, veelzijdig en lekker zijn. Misschien verrassend, de meest bijpassende wijndruif is niet de Sangiovese maar de Nebbiolo.

Deze rode druif staat bekend als Italië ’s werkpaard uit het noorden. Het is druif die vooral is aangeplant in Piemonte. Gedomineerd door toetsen van rood fruit, zoals kersen en pruimen, en kruidige aroma’s.

In tegenstelling tot de meer populaire Italiaanse rode wijnen, zoals Chianti Classico of Montepulciano heeft deze druif milde tannines en een medium zuurgraad die voor een perfecte combinatie zorgen met pizza’s die rijkelijk belegd zijn.
Terwijl zijn zachte mondgevoel en medium tannines de aardsheid van veggie of-pesto bedekte pizza’s niet overweldigen kan Nebbiolo zich ook perfect aanpassen aan pizza’s voor vlees liefhebbers.

Zelfs met een Quattro formaggi werkt Nebbiolo perfect omdat de tannines de balans houden van het vetgehalte van rijke kazen, zoals ricotta en taleggio.

Wens je een wijn te serveren buiten Italië, dan kan je kiezen voor een traditionele Rhône wijn die het fluwelige combineert met donker fruit en kruidigheid. Wil je liever een witte wijn bij je pizza, kies dan voor een minerale wijn met hoge zuren, zoals Sauvignon Blanc of een Gruner Veltliner.