Wijndegustatie

Een wijndegustatie is pas echt geslaagd met Winevestment. Als u een geslaagde wijnproeverij wilt organiseren – op locatie of aan huis – staan we u bij in woord en daad.

Als u een wijndegustatie wilt organiseren bent u bij Winevestment steeds aan het juiste adres. We koppelen onze ongebreidelde passie voor wijn, jarenlange ervaring en diepgaande expertise om u een onvergetelijke avond aan te bieden waar u de meest verfijnde wijnen kan proeven.

  • Wilt u een wijndegustatie aan huis?
  • Of wilt u liever een wijnproeverij organiseren op een sfeervolle locatie?
  • Een wijndegustatie met vrienden of collega’s?
  • Of eerder een besloten wijndegustatie voor uzelf en enkele vrienden?

 

Wijnen proeven met Winevestment

Winevestment is uw garantie voor een succesvolle wijndegustatie! Particulier of professioneel? We werpen onze jarenlange ervaring en uitgebreide vakkennis in de strijd om u een onvergetelijke wijnavond voor te schotelen. Reken op Winevestment voor het organiseren van een wijndegustatie-uit-de-duizend.

Een wijndegustatie van Winevestment is een unieke ervaring. Samen met sommelier Thomas Declercq bepaalt u op voorhand de invulling van uw wijnproeverij.

Wijndegustatie op maat

Een wijndegustatie organiseren met Winevestment betekent kiezen voor een wijndegustatie op maat van u en van uw gasten.

  • Wilt u wijnen proeven van een bepaald chateau, een bepaalde druivensoort of regio?
  • Wilt u leren welke wijnen uw favoriete gerecht het best complimenteren?
  • Bent u op zoek naar een originele invulling van uw event of teambuilding?

Wijn is onze passie. En die delen we al te graag met u en uw gasten!

Wijndegustatie aan huis of op locatie

Voor een wijndegustatie op een exclusieve, sfeervolle locatie kan u uiteraard ook steeds beroep doen op Thomas Declercq en Winevestment. Als u zelf nog geen locatie voor ogen heeft, bespreken we op voorhand de uitstraling die u wilt bereiken en gaan we op zoek naar de meest geschikte locatie voor uw wijndegustatie.

Als u wilt organiseren we de wijndegustatie bij u thuis. Zo kan u in het comfort van uw eigen woning de meest exclusieve wijnen proeven.

Wijndegustatie als teambuilding

Bent u nog op zoek naar een leuke, originele invulling voor uw teambuilding? Dan is een wijndegustatie van Winevestment precies wat u zoekt.

In een ontspannen en gemoedelijke sfeer leert u samen met uw collega’s of vrienden de geheimen van het proeven van wijn. Tijdens een wijndegustatie van Winevestment begeleidt sommelier Thomas Declercq u met veel passie en vakkennis op een leerrijke trip doorheen chateau’s, druiven en wijnregio’s. Tijdens het proeven van exclusieve, verfijnde wijnen wordt u ondergedompeld in de wondere wereld van wijn.

Wijnen proeven in 3 stappen

Tijdens een wijndegustatie leren we u om smaken om te zetten in taal. Hoewel het proeven van wijn een hoge concentratie en uitstekend geheugen vereist, kan iedereen leren om op een juiste manier wijnen te proeven.

Het degusteren van wijn berust zich op drie zintuigen: zicht, geur en smaak.

Zicht

Tijdens een eerste visuele inspectie van de wijn kunnen we al veel afleiden. De aanwezigheid van onzuiverheden beïnvloedt de doorzichtigheid van de wijn. Omdat veel wijnbouwers er vandaag de dag voor kiezen om hun wijnen niet te filteren – om een maximum aan materie en expressie te behouden – hoeft dit echter niet meteen te betekenen dat er ook aan kwaliteit ingeboet wordt.

Door de kleur van de wijn te analyseren krijgen we een indicatie over de consistentie en evolutie van de wijn. Er zijn verschillende factoren die de kleur beïnvloeden: de gebruikte druivensoort, de samenstelling van de grond van het terroir en de bereiding van de wijn op zich. Ook naarmate de wijn ouder wordt, kunnen we kleurverschillen waarnemen. Terwijl een jonge wijn een eerder violet-achtige tint heeft, kunnen we bij oudere wijnen een meer oranjerode kleur waarnemen. Witte wijnen krijgen een meer goudgele kleur wanneer ze ouder worden, terwijl likeuren eerder amberkleurig worden.

Een andere indicatie is het “schitteren” van de wijn. Hoe meer een wijn schittert, hoe geconcentreerder en krachtiger de smaak zal zijn. Om de schittering van de wijn in te schatten, plaatsen we onze vinger – of een ander voorwerp – achter het glas.

Als laatste stap in het visuele onderzoek bekijken we de stroperigheid of viscositeit van de wijn. Door het glas te walsen worden ‘tranen’ gevormd op de zijkanten. Hoe meer uitgesproken deze ‘tranen’ zijn, hoe rijker de wijn en hoe hoger het alcoholgehalte.

Geur

Om het aroma van de wijn te analyseren, volstaat het om de neus in het glas te steken en diep in te ademen. De eerste geuren die we ontwaren worden het “primaire boeket” genoemd.

Om het “secundaire boeket” te kunnen waarnemen, moeten we het glas walsen. Door het toevoegen van zuurstof aan de wijn worden immers extra aroma’s opgewekt. Het boeket wordt gevormd door de verschillende aroma’s die zich ontwikkelen tijdens het ouder worden. Er zijn 3 types van aroma’s te onderscheiden: druivenaroma’s, gistingsaroma’s en verouderingsaroma’s.

Smaak

Tijdens de laatste stap – als u het ons vraagt, de leukste – gaan we over tot het effectieve proeven van de wijn.

Neem een kleine hoeveelheid wijn in de mond en laat die traag ronddraaien. Omdat onze tong een groot aantal smaakpapillen bevat, worden de verschillende aroma’s vooral daar waargenomen. Een goede wijn is vooral evenwichtig. Zoete, zure en bittere smaken zijn perfect in balans.

De temperatuur van de wijn, chemische indrukken veroorzaakt door alcohol of koolzuurhoudend gas en voelbare kenmerken verbonden aan de tanninestructuur zijn enkele andere tastbare prikkels die we tijdens het proeven van de wijn kunnen onderscheiden.