Zomer: tijd voor de BBQ!

Eindelijk zomer!

Tijd om de BBQ af te stoffen en de wijn te koelen. Over wijn gesproken, wat drinken we bij de BBQ?

Bubbels: het wijn equivalent van bier

Bij een BBQ neig je misschien snel naar een koud biertje. Lekker verfrissend en de bubbels spoelen als het ware je mond. Oh, wacht even, bubbels? Precies! Hetzelfde effect vind je namelijk ook in mousserende wijn. Zet bijvoorbeeld eens een frisse en fruitige Cava op tafel.

Hoewel er soms ook Franse druiven worden gebruikt, worden er in deze Cava uitsluitend lokale druivensoorten gebruikt, namelijk: Macabeo, Parellada en Xarel-lo. Het resulteert in een heerlijke, zachte Cava, die mooi droog is. Bij Champagne vind je vaak geuren van ‘appel’, hier neigen de geuren meer naar peer en een toets exotisch fruit. Lekker in combinatie met lichte gerechten van de BBQ.

Rosé: een allrounder pur sang

Denk je barbecue, dan denk je rosé. Rosé is net zo onlosmakelijk verbonden aan de zomer als de barbecue. Het is verfrissend, verkwikkend en dorstlessend. Meer heb je niet nodig met de zon op je bakkes.

Mijn favoriete BBQ-rosé is de rosé uit de Provence. Naast de eerder genoemde eigenschappen is het ook de ideale partner van gegrilde visjes, stokbrood met knoflookboter en allerhande salades. Zelfs een steak van de BBQ kan hij hebben. De geuren en smaken van de Provence komen namelijk terug in de wijn. Aardbeien, besjes, toets citrus en een kruidig randje. Rosé is een alleskunner.

Rebels: gekoelde rode wijn

Bij zomerse temperaturen gaan we vaak massaal aan de rosé en dat is oké, maar fruitig rood kan er ook wat van. Maar dan wel gekoeld. Hierdoor komen de fruittonen naar boven en worden de tannines verzacht. Voor het maximale effect kun je het beste een jonge, fruitige wijn nemen. Eentje uit de Beaujolais werkt goed, of de trouwe pinot noir, een goede match bij tonijn van de BBQ. Maar ook een jonge Spaanse Bierzo is niet te versmaden!