Welke wijn past bij de Aziatische keuken?

Het is moeilijk voor wijnliefhebbers om een wijn te kiezen bij gerechten met noedels, Thaise groene curry of Vietnamese pho. Zelfs een gerecht zoals een kipsaté met pindasaus is een hele uitdaging in het denken over hoe de smaken samenwerken.

Aziatische gerechten zijn in het algemeen heel complex qua smaken. Denk maar aan  ingrediënten zoals soja en vissaus, chili pasta, gember, citroengras, limoenblaadjes. Specerijen en kruiden zoals kardemom, komijn, koriander, vijfkruidenpoeder en garam masala zijn enorm rijk in geur of smaak, vooral als ze vaak gebruikt worden in combinatie.

Prachtig als ze zijn in Aziatische gerechten, kunnen smaken zoals deze vaak botsen met veel wijnen. Soms zijn wijnen te fruitig, bitter of hebben ze te lang gerijpt op eiken vat.

Wat te kiezen als wijnliefhebber?

Wijn-met-Aziatische-keuken

Na jaren van experimenteren is dit mijn analyse:

  • De witte wijnen die meestal niet werken zijn Chardonnays. De meeste Nieuwe Wereld Chardonnays kunnen teveel hout en te getoast zijn om gekoppeld te worden met Chinese, Thaise of Indische kruiden. Een uitzondering kan worden gemaakt voor de Franse Chardonnays , die vanzelfsprekend minder houtimpressie hebben, en dus beter werken.
  • De rode wijnen die niet werken zijn Cabernet Sauvignon en Merlot. Wijnen zoals deze met redelijk wat tannines vechten met sterke smaken, en de wijn verliest zijn smaak. Uiteindelijk proeven ze wat bitter, mager en wrang.
  • De beste wijnen voor de meeste Aziatische gerechten zijn hoog in zuurtegraad. Frisse wijnen met mooie hoge zuren hebben een soort levendigheid en staan in contrast met de smaken van het gerecht. Sauvignon Blanc met zijn frisse zuren en zuivere smaak is een goede match. Ook wijnen zonder houtrijping zoals Pinot Gris, Spaanse Godellos en mousserende wijnen passen ook perfect.
  • Aromatische wijnen met een uitgesproken fruitige smaak werken heel goed met aromatische gerechten. Denk aan Rieslings uit Duitsland , Oostenrijk en de Elzas. Halfzoete wijnen op basis van de Sauvignon druif zijn een grote winnaar.
  • Rode wijnen met weinig tannines zijn sappig en kunnen heerlijk zijn. Gamay (Beaujolais) is fantastisch, vooral een beetje koeler geserveerd. Spaanse Mencias zijn iets voller dan een Gamay maar zijn ook een goede match.
  • Vergeet zeker niet rosé wijnen, ze vragen om te worden gecombineerd met een sterke, pittige Aziatische smaken. Fijne rosé wijnen worden nu gemaakt in bijna elke groot wijnland. En wat mij betreft de beste match van alle wijnen.