Welke wijnen passen bij vis en zeevruchten?

Witte wijn is niet enkel de perfecte match met vis en schaaldieren. Is het nu wit, rood, rosé of bubbels, ontdek hier wat er perfect past bij zeevruchten.

In de volksmond wordt weleens gezegd dat zeevruchten enkel te combineren vallen met witte wijn. De meeste visgerechten vragen inderdaad geserveerd te worden met een witte wijn maar ze zijn zeker niet meer de enige optie.

Laat u hieronder inspireren voor uw volgende pairing met visgerechten. Ik ga van start met wat lichtere types van witte wijn om daarna door te gaan met rosé wijn, bubbels en af te sluiten met rode wijn.

Kabeljauw, Zeetong, Schol en Schelvis

Deze vissoorten kunnen we combineren met alle types van licht tot medium body witte wijnen. Dan denk ik aan lichtere witte Bourgognes, Pinot Gris, droge Rieslings of Chardonnay uit de nieuwe wereld. Zo kan u de subtiliteit van medium body wijnen koppelen met de delicate smaken van de vis.

Kreeft en Krab

Kreeft en krab zijn kleine diertjes maar o zo verrukkelijk, dus is het zeer belangrijk om dit te combineren met een fantastische wijn. Zo kan u rijke, levendige en complexe witte wijnen serveren zoals Chardonnays met wat houtlagering, spaanse Bierzo of je kan zelfs kiezen voor een Meursault.

Zeebaars

Om een gepaste wijn te vinden bij zeebaars moet je niet ver gaan zoeken. U kan deze combineren met een aromatische witte wijn zoals Godello uit Spanje, Viognier druif of met een prachtige witte Bordeaux.

Zwaardvis

Zwaardvis is waarschijnlijk een van de meest unieke vissoorten vanwege de droge en vlezige structuur. Het kan soms lastig zijn om er een grote hoeveelheid smaak uit te halen maar als deze goed is klaar gemaakt is het pure verwennerij. De regel is dat zwaardvis ontzettend goed gaat met witte Languedoc, alsook Chardonnay maar ook witte Bordeaux.

Zalm (Gepocheerd, gegrild en gerookt)

Zalm is een fantastische vis om te combineren met wijn, deze vis kan heel veel types aan. Als u fan bent van witte wijn ga voor Chardonnay uit de Languedoc. Als u een bubbel wenst te serveren ga dan voor een droge Champagne, rosé Champagne of een Spaanse schuimwijn. Zelfs een rosé uit Provence is een ideale partner bij deze vis.

Wat met rode wijn? Als uw zalm na het bakken een knapperig en krokant vel heeft met een goede kruiding ga dan voor de Pinot Noir of Gamay druif.

Voor gerookte zalm is Champagne een ideale keuze, maar heb geen schrik om even uit uw comfort zone te komen en iets te proberen zoals Gewurztraminer of een Chablis.

Zeeduivel

Zeeduivel is vol van smaak, deze vis is de perfecte combinatie met complexe en stevige witte wijnen afkomstig uit Bourgogne en Rhône. Als u voor rode wijn kiest ga dan voor een glas Merlot of Gamay werkt ook zeer goed.

Tonijn

Tonijn staat bekend als de meest vlezige vis die we op ons bord kunnen vinden. Deze kan met alle wijnen gecombineert worden die ik daarnet heb besproken. Dus laat u gaan en kies één van bovenstaande wijnen.